Aniversarea a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Participanții la eveniment au jucat Hora Unirii în Parcul Memorial Constantin Stere

Aniversarea a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Participanții la eveniment au jucat Hora Unirii în Parcul Memorial Constantin Stere

Versiune tiparPDF version

TRADIȚIE ÎN JUDEȚUL PRAHOVA- Celebrarea Unirii Basarabiei cu România! Cu prilejul aniversării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, miercuri, 27 martie 2019, în Parcul Memorial Constantin Stere, au avut loc manifestări dedicate promovării identităţii naţionale, valorilor tradiţionale şi spiritualităţii româneşti.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, pentru a forma România Mare în anul 1918.

Activităţile culturale au debutat cu mai multe alocuţiuni, prin vorbitorii au întărit sentimentul de patriotism şi componenta civică a tinerilor. Evenimentul a continuat cu depuneri de flori pe Aleea Scriitorilor şi pe Aleea Făuritorilor Marii Uniri. 

Consiliul Judeţean Prahova a fost reprezentat, ca în fiecare an, la aceste manifestări culturale, ce constituie un izvor al rememorării și al recunoștinței pentru înaintași, pentru cei care au contribuit la realizarea României Mari, a României Moderne.

Prezent la aceste evenimente emoționante, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, a apreciat contribuţia majoră pe care au avut-o patrioţii români, precum Constantin Stere, Ion Inculeț, Pantelimon Halippa, Vasile Stroiescu, Iancu Flondor și Ion I.C. Brătianu la realizarea unităţii naţionale. 
De altfel, administrația județeană a început de anul trecut un proiect de realizare a unor statui ce îi reprezintă pe făuritorii Marii Uniri, fiind deja montate busturile celor amintiți anterior.

Unirea de la 27 martie 1918 a constituit nu doar atingerea idealului național al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, ci şi un un eveniment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 decembrie.

Evenimentul aniversar s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de tineri prahoveni, iar cei prezenţi la manifestările aniversare s-au prins în "Hora Unirii".