Universitatea Populară „Dimitrie Gusti”, instituție unică în peisajul cultural ploieștean, care funcţionează în cadrul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, invită publicul la deschiderea anului universitar 2018-2019. Festivitatea de deschidere va avea loc marţi, 16 octombrie 2018, începând cu ora 17.00, la Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” din Ploieşti.

 

Evenimentul va avea următorul program:

• Expunerea ofertei educaţionale a Universităţii Populare „Dimitrie Gusti”: profesorii colaboratori îşi vor prezenta tematica propusă pentru noul an universitar şi modul de desfăşurare a activităţilor cultural-educative, structurate pe module;

• Serata literară “Atitudini”.

 

Invitații la festivitate sunt:

- Alex Ștefănescu, scriitor și critic literar-își va prezenta cele mai noi apariții editoriale;

-Corina Popa, filolog, Președinte InterEDU, expert în educație -va susține un discurs despre educație;

-Marian Avramescu-va realiza un show de caricatură;

-Prof. Mădălina Paula Ștefan-va susține o prelegere;

-Prof. Lazăr Traian- își va lansa cartea „Regele Ferdinand- acțiunea militară pentru Marea Unire 1916-1917”.

 

De asemenea, vor avea loc două momente artistice:

-Spectacol poetic susținut de membrii trupei de teatru amator și de membrii Cercului de teatru Atitudini, coord. Gelu Nicolae Ionescu;

-Spectacol muzical susținut de elevi ai Colegiului de Artă Carmen Sylva, coord. prof. Rodica Georgescu.

Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu U.A.P., Asociația 24pharte, Parcul Municipal Vest, T.C.E., S.G.U., Filarmonica „Paul Constantinescu”, Teatrul „Toma Caragiu”, organizează, în perioada 1-31 octombrie 2018, Tabăra Națională de Sculptură Monumentală „România 100”-Ploiești.

 

Tabăra, desfășurată cu ocazia Centenarului Marii Uniri și având aceeași temă, are loc în Parcul Municipal Vest.

 

Artiștii prezenți la această tabără de sculptură sunt:

• Dan Daniel

• Maxim Dumitraș

• Alfred Dumitriu

• Bogdan Severin Hojbotă

• Petre Virgiliu Mogoșanu

• Eugen Petri

• Ion Zderciuc.

Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu U.A.P., Asociația 24pharte, Parcul Municipal Vest, T.C.E., S.G.U., Filarmonica „Paul Constantinescu”, Teatrul „Toma Caragiu”, organizează, în perioada 1-31 octombrie 2018, Tabăra Națională de Sculptură Monumentală „România 100”-Ploiești.

 

Tabăra, organizată cu ocazia Centenarului Marii Uniri și având aceeași temă, se va desfășura în Parcul Municipal Vest. Fiecare dintre cei șapte artiști participanți va realiza o sculptură monumentală, conform proiectului selectat. De asemenea, aceștia vor aduce sau vor crea și sculpturi de dimensiuni mici, pentru o expoziție care va avea loc în sala multifuncțională a Parcului Vest. Materialul pe care îl vor folosi la crearea sculpturilor este marmura românească de Rușchița.

 

Artiștii care vor participa la această tabără de sculptură sunt:

• Dan Daniel

• Maxim Dumitraș

• Alfred Dumitriu

• Bogdan Severin Hojbotă

• Petre Virgiliu Mogoșanu

• Eugen Petri

• Ion Zderciuc.

Orchestra Populară "Flacăra Prahovei" condusă de Marian Dovâncă deschide Stagiunea 2018-2019 cu un concert extraordinar programat să aibă loc marți, 25 septembrie 2018, de la ora 19.00. 

 

Prahovenii sunt invitați la un nou eveniment cultural. De data aceasta surpriza o reprezintă un concert folcloric. Pe scena filarmonicii vor urca soliştii vocali Adriana Deaconu, Traian Frâncu, Gelu Voicu și Gigi Stoica.

 

Biletele, în valoare de 20 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți), pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii, Agenția Teatrală sau, online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/concert/concert-folcloric-extraordinar-de...

În urma participării la Concursul național cu participare internațională „Eseuri plastice”, mail-art, ediția a XIII-a (Craiova, 26.05.2018) și la Concursul Internațional „Interferențe culturale în context european”-secțiunea artă plastică, ediția a XII-a (Craiova, 20.05.2018), elevii Cercului de pictură al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești au obținut următoarele premii:

Premiul I-Ioniță Andreea, Concursul „Eseuri plastice”, mail-art, ediția a XIII-a;

Premiul al II-lea-Răileanu David, Concursul „Eseuri plastice”, mail-art, ediția a XIII-a;

Premiul al II-lea-Răileanu David, Concursul Internațional „Interferențe culturale în context european”-secțiunea artă plastică, ediția a XII-a;

Premiul al II-lea-Ioniță Alex, Concursul Internațional „Interferențe culturale în context european”-secțiunea artă plastică, ediția a XII-a.

 

Cercul de pictură al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” este coordonat de profesoara Grațiela Moise, iar referentul care administrează acest Cerc este Luminița Avram.

Casa de Cultură “Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești va redeschide Târgul de carte “Ploieștiul citește”, eveniment care se va derula pe durata a 11 zile.

 

Eveniment cultural, organizat cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, va avea loc în parcul “Nichita Stănescu”, în perioada 21-31 august 2018, în intervalul orar 10.00-18.00.

 

În cadrul acestui Târg de carte, mai multe edituri își vor expune oferta editorială, invitându-i pe ploieșteni la lectură, a anunțat Primăria Ploiești.

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ vă invită miercuri, 1 august 2018, la ora 17, la sediul muzeului din Ploieşti, B-dul Independenţei, nr. 1, la vernisajul expoziţiei de pictură „Risipitori II “ a artistei Mirela Iordache.

 

Mirela Iordache este absolventă de Arte Plastice / Patrimoniu Cultural - Restaurare, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea București în 2002 și de master în 2014 la secția Strategii de creaţie în pictură, a Universității de Arte Bucureşti. Din 2012 devine membră a Uniunii artiștilor plastici din România.

 

Cu o activitate artistică prolifică - artista are din 2004 aproape an de an câte o expoziție personală în țară, dar și în străinătate - Ro-Ge ART Gallery, Augsburg (2010), având participări însemnate la expoziții colective și de grup în România dar și la Paris, Tours și Barcarès (Franţa), Haga (Olanda), participă la tabere de creație (rezidența ”Soleil de l’Est”, în Franţa, la Briare în 2010 și la Le Barcarès în 2011); Mirelei Iordache îi este decernat Premiul „pArte de Arte”, în 2014, de către Fundația Culturală Criterion.

 

„Abandonul obiectelor, imaginea vitrinei ce reflectă și distorsionează lumea urbană, zbaterea citadină, structurează povestea din spatele lucrărilor mele. Trinomul Corp-Întreg-Fragment, alături de imaginea străzii și a spectacolului vitrinelor, sunt un statement despre cum ne influențează acest mediu în care trăim și din care ne filtrăm ideile de balastul înconjurător. Personajul uman este elementul de legătură din proiectul Risipitori II. Prezența străzii, imaginea fragmentată, perspectiva abruptă și fragmentul reinterpretat în ambivalența stradă/vitrină - interior/exterior.

 

M-a fascinat strada ca o rețea vie, care face parte din alte mii de rețele ce comunică prin cei ce o populează. Agitația zilelor noastre pare să-și fi atins apogeul. Omul este acum sub tutela „impulsurilor psihologice marcate de dorința de a avea totul imediat” , al confortului, al consumismului ca mod de viață, al neofiliei ce afectează toate relațiile omului civilizat „cu obiectele și mediul ambiant”, unde după o scurtă perioadă de consum, obiectul își pierde forța de atracție asupra omului, fiind cu ușurință înlocuit. Orașul cenușiu compus din străzi lipsite de perspectivă și fără cer, din fațade în descompunere acoperite de straturi peste straturi, odată cu trecerea timpului și ale intervențiilor umane, reprezintă sursa din care mă inspir. Alterarea imaginii figurative prin tușe spontane și intervenții prin defragmentarea formelor alături de suprapuneri ale elementelor abstracte, accentuează imaginile abandonului urban, un alter-ego al Risipei umane. Prin alternanța celor două lumi, cea a vizualului plastic – care primează în dimensiunea artistică – și cea a realului, extrăgând din context şi transcendând lumea cotidiană, am proiectat prin acest tandem aparent, realul în fundal, dar doar pentru a-l potența, empatizând cu el.

 

Argument: Orașul reprezintă pentru majoritatea dintre noi mediul în care ne petrecem toate activitățile, un fir nevăzut unește toate marile orașe printre care și Bucureștiul. Aproape toate formele de manifestare artistică se petrec în acest oraș. Pe lângă toate acestea, clădirile și obiectele din jur sunt marcate de trecerea timpului, amprenta umană este peste tot. Ideea de la care am pornit a fost aceea a felului în care putem observa lucruri și cerceta, ce dincolo de aparențe pot trece neobservate, adesea. Unele în accepțiunea locală sunt clasificate ca fiind urâte sau mai bine spus, insignifiante. Acel „urât” nu are întotdeauna sensul atribuit corect, este doar o convenție temporală.“ (Mirela Iordache)

Sub egida Programului Naţional „România 100 de ani”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 25 iulie 2018, ora 11.30, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Repere identitare – Costumul popular muntenesc”.

 

Adevărat tezaur de frumuseţe, expoziţia îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator eleganţa şi strălucirea costumului tradiţional din Muntenia, cu precădere specific zonelor etnografice Prahova, Muscel şi Argeş. În expoziţie, valoarea artistică şi istorică a veşmântului popular muntenesc este completată cu importante documente etnografice: acuarelele pictorilor Carol Popp de Szathmári şi Amedeo Preziosi, care au înfăţişat portul popular românesc din secolul al XIX-lea.

 

Totodată, bogăţia şi originalitatea compoziţiei decorative ce definesc ansamblurile vestimentare prahovene, argeşene şi muscelene sunt prezentate prin intermediul fotografiei etnografice de la sfârşitul veacului al XIX-lea.

În perioada 12-14 iulie 2018, se va desfăşura în localitatea Cocorăştii Mislii, jud. Prahova, TABĂRA INTERNAŢIONALĂ DE LAND-ART, FOTOGRAFIE ŞI FILM „NODURI ŞI SEMNE”, ediţia a zecea, la care participă tineri artişti din Republica Moldova, Franța, Italia și România. Actiunea este organizată de Centrul Judeţean de Cultură Prahova – Consiliul Județean Prahova în parteneriat cu Centrul Cultural Cocorăştii Mislii, Primăria și Consiliul Local Cocorăștii-Mislii și Asociația de înfrățire Cocorăştii Mislii – Castanet-Tolosan.

 

În ziua de 14 iulie va avea loc vernisajul expoziției de land-art și vizionarea filmului documentar al acestei ediții a taberei, iar în data de 18 iulie 2018, vernisajul expoziției de fotografie artistică și documentară din creațiile fotografice ale participanților. NODURI ŞI SEMNE este titlul unui volum de poeme aparţinând marelui poet român Nichita Stănescu, iar tabăra poartă acest nume pentru că proiectul inițiat și coordonat de prof. Mihai Vasile a fost lansat în anul 2009 în cadrul Festivalului artelor NICHITA LA ECHINOCŢIU (festival realizat de Teatrul Equinox, actualmente Centrul Dramatic MYTHOS al Centrului Judeţean de Cultură Prahova), tabăra fiind deschisă către tinerii artişti care au proiecte de land-artşi care-şi pot realiza aceste proiecte în cadrul natural generos de pe teritoriul comunei Cocorăştii Mislii.

 

În cadrul acestui proiect, de-a lungul celor nouă ediții au fost invitați să participe tineri însoțiți de profesori și reprezentanți ai autorităților din mai multe localități europene, din țări ca: Franța, Republica Moldova, Italia, Spania.

 

Land-art este o tendinţă a artei contemporane care utilizează cadrul şi materialele din natură (lemn, pământ, piatră, nisip, apă etc). Cel mai adesea, operele de land-artfiind realizate în aer libersunt supuse eroziunii naturale, dispărând în timp şi rămânând doar mărturiile fotografice şi cinematografice.

 

Dintre activitățile propuse selectăm:

Joi, 12 iulie 2018:

- ora 11: Deschiderea oficială a taberei. Premiera filmului documentar „Land art între efemer și durabil. Legătura dintre land art și fotografie și film”. Conferință și proiecție video susținută de prof. Mihai Vasile

Sâmbătă, 14 iulie 2018:

- ora 19. Vernisajul expoziției.

- ora 21. Vizionarea filmului documentar al acestei ediții a taberei.

 

Miercuri, 18 iulie 2018:

- ora 11. Vernisajul expoziției de fotografie artistică și documentară, realizată de participanții la tabără; închiderea taberei.

Cel mai vechi așezământ monahal de pe Valea Prahovei, Schitul Lespezi, este gazda unui eveniment aparte weekend-ul ce urmează. În perioada 13-15 iulie se vor desfășura aici trei zile de manifestări cultural-artistice dedicate poeziei și Centenarului Marii Uniri.

 

Evenimentul include prelegeri istorice, recitări de poezii, teatru, lansări de carte, concert chitară clasică, recital flaut, concert folk, expoziții și alte momente artistice. În plus, marele câștigător al ediției de debut a Concursului Internațional de poezie ”Martha Bibescu”, va beneficia de finanțare pentru publicarea volumului său de poezie.

Centrul Județean de Cultură Prahova, prin Cenaclul de Arte Plastice Arcade, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” organizează marți, 3 iulie 2018, la ora 16, în rotonda Bibliotecii Județene, vernisajul expoziției de pictură în acuarelă „Oglindiri urbane - Ploiești”.

 

Mihaela Dragomir, născută în Ploiești la 14 iulie 1960, pasionată de pictură încă din copilărie, a urmat cursuri la Cercul de Pictură de la Liceul de Artă Ploiești la clasa d-nei profesoare Liliana Anastasescu Udrescu, în perioada gimnaziului. Mai târziu, drumul picturii s-a îndepărtat, ea urmând liceul teoretic și o facultate tehnică. După absolvirea Institutului Politehnic București a urmat Școala Populară de Arte Ploiești, la clasa prof. Ovidiu Paștina. Activitatea de bază, însă, a fost departe de pictură.

 

Pentru că o pasiune nu se stinge niciodată fără să ardă și-a urmat instinctul și a reluat calea picturii, participând la cursuri de acuarelă cu maestrul Corneliu Drăgan Târgoviște. Astfel, a început orientarea către peisajul citadin și, pentru că cel mai apropiat era orașul natal, a apărut seria de peisaje Oglindiri Urbane-Ploiești.

 

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8 – 17, până la sfârșitul lunii august, accesul făcându-se din Bulevardul Republicii.

Pagini