Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, marţi, 19 februarie 2019, la ora 11.00, matineul muzeal „Medalion Miron Radu Paraschivescu”, recunoscut poet vălenar.

Evenimetul, realizat în colaborare cu Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte, se va desfăşura la Muzeul de Artă Religioasă din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3 şi cuprinde: expuneri, film documentar, moment poetic.

Este o invitaţie pentru publicul iubitor de poezie contemporană să facă o incursiune în universul poetic al lui Miron Radu Paraschivescu şi totodată să redescopere, prin intermediul imaginilor, Vălenii de altădată.

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ organizează joi, 7 februarie 2019, la ora 17.00, la sediul muzeului din Ploieşti, B-dul Independenţei nr. 1, vernisajul expoziției de pictură: „culoare, natură, sentimente“ a artistei Maria Jardă.

„CULOARE. NATURĂ. SENTIMENTE – expoziția personală a Mariei Jarda prezintă un parcurs firesc al creației: Culorile sunt cele ce îi permit să dea o formă concretă admirației sale pentru tema principală: Natura. Iar pentru Maria Jarda culoarea este viață, este forță, este mesaj, în sine. Sentimentele sunt cele ce stau la baza creației, ele fiind responsabile de felul în care plasticiana se raportează la subiecte, atunci când pictează. Sentimentele sau SENTIMENTUL, generic spus, reiese din fiecare lucrare a sa – cel pus pe pânză, cu pathos, și cel resimțit de privitor, în fața lucrării. Sentimentul este vectorul prin care starea pictorului ajunge la ochiul și la sufletul celui ce privește.

 

Natura este o constantă a activității sale artistice, fie că este vorba de pădure, cu ai săi copaci ce leagă pământul de cer, într-o ascensiune ce ne poartă și pe noi către înalt, prin felul în care filtrează lumina pentru a ne induce stări de contemplare.

 

Compozițiile cu flori sunt prilej de a aduna, în mănunchiuri, stări de beatitudine, de revărsare a sentimentului de frumos. Având o predilecție către vazele cu flori, regăsim în lucrările sale corespondente cromatice și compoziționale cu lucrări ale marilor nume ale artei românești, aducându-ne, încă o dată, în apropierea clasicilor.

 

Marinele sunt și ele o altă formă de a reda, pe pânză, interioritatea artistului, sensibilitatea sa de a vedea într-un țărm, profilat pe un apus scăldat în culoare, o stare de cald și de freamăt, în egală măsură. Marea sa, calmă ca redare, ajunge la țărm, pentru a se odihni, după o lungă și trepidantă aventură, în larg. Apusul – final de zi și de călătorie, e martor tăcut al ajungerii la destinația finală.

 

Culoarea este cea care, trecând prin sentiment, dă o reprezentare sensibilă a naturii Mariei Jarda, în toata splendoarea sa.“ (Mimi Necula, jurnalist)

 

Maria Jarda (foto: intactmediaacademy.ro) este licențiată UNArte - Facultatea de Arte Plastice, București, absolventă a masterului de Pictură, sub îndrumarea profesorilor Horea Paștina și Mihai Sârbulescu și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Numără, până în prezent, două expoziții personale (2015 și 2018) și mai multe participări la expoziții de grup, cea mai recentă și mai importantă fiind în cadrul Bienalei de Artă „Ion Andreescu”, de la Buzău – 2018, alături de participanți din 10 țări, de pe 4 continente. Anul 2011 i-a adus premiul III, acordat de Centrul Cultural „Dunărea de jos”, Galați, în cadrul expoziției „Orașul amintirilor”.

 

Lucrările sale se află în colecții particulare din țară și din străinătate (Statele Unite ale Americii, Spania, Franța, Thailanda).

 

Maria Jarda este un pictor care, deși tânăr, ne aduce un suflu proaspăt al unor teme clasice. Însă, maniera sa de a se raporta la clasic și la clasici este una sinceră, autentică, reușind prin lucrările sale să ne țină, în același timp, în prezent și în trecut, continuând tradiția marilor pictori, precum Camil Ressu sau Alexandru Ciucurencu.

Mica Unire este sarbatorita, la Filarmonica “Paul Constantinescu”, cu trei compoziții remarcabile: Dublul concert în Do major, K.V. 299, pentru flaut, harpă și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, Suita Simfonică „Trei dansuri româneşti”, aparținând lui Theodor Rogalski și Simfonia a V-a, în do minor, op. 67, semnată Ludwig van Beethoven. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla maestrul Ilarion Ionescu Galați, iar soliste vor fi Ștefania Istrate (flaut) și Ionela Brădean (harpă). Concertul va avea loc miercuri, 23 ianuarie 2019, de la ora 19.00.

 

Pasiunea Ștefaniei Istrate pentru muzică a început încă din clasa I cu studiul pianului sub îndrumarea doamnei profesor Mirela Cioschi. A participat la concursuri de pian precum „Margareta Sterian” – Buzău, unde a obținut Premiul I și Olimpiada Națională de muzică, unde a obținut Premiul III. În clasa a V-a a descoperit flautul și, îndrumată de profesori excepționali - Tereza Sandu, Alina Papară, Roxana Popescu, a obținut numeroase premii de-a lungul gimnaziului și liceului: Premiul I și Recital în Gala Concursului Național „Ioan Goia” – București, premiile I, II și III la Olimpiadele Naționale de Interpretare Muzicală, premiul I la concursul Internațional „George Georgescu” - Tulcea, premiul I și Recital în Gala concursului „Iosif Sava” – București, premiul I la concursul „Dan Cumpătă” organizat de fundația „Remember Enescu” – București, Premiul I la Concursul „Margareta Sterian” – Buzău. În anul 2017 a participat la Concursul Internațional „Jeunesses Musicales” – București. Tot în clasa a V-a și-a făcut debutul concertistic pe scena Filarmonicii ploieștene, unde a interpretat sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan diverse piese din repertoriul flautistic: Fantezia „Carmen” – François Borne, Concertul „Il Gardelino” – Antonio Vivaldi, „Concertino” – Cecile Chaminade, Concertul în Sol major – Johann Joachim Quantz și alături de mama ei, clarinetistă în orchestra Filarmonicii din Ploiești, „Tarantella” de Camille Saint-Saëns pentru flaut, clarinet și orchestră.

 

Ionela Brădean a început studiul harpei la vârsta de zece ani, la Liceul „George Enescu” din Bucureşti sub îndrumarea profesoarei Ioana Brustur. În această perioadă a obţinut premiul întâi, patru ani consecutiv, la Olimpiada Naţională de Muzică. Studiile universitare s-au desfăşurat sub îndrumarea profesorilor Ion Ivan Roncea şi Elena Ganţolea la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, urmate de master. Ionela Brădean a urmat, în anul 2000, un curs de măiestrie interpretativă cu Sussana Mildonian, la Accademia Chigiana din Siena (Italia). Încă din perioada studiilor universitare colaborează cu Orchestra Naţională Radio şi Filamonica „George Enescu” din Bucureşti. Din 1999, Ionela Brădean este prim-harpistă a Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti.

 

Biletele, în valoare de 20 de lei (adult), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală și online, pe www.filamonicaploiesti.eu.

Primăria Municipiului Ploiești, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” şi Inspectoratul Școlar Județean Prahova, organizează marți, 15 ianuarie 2019, manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale. În acest context, Sala Marea Unire a Palatului Culturii din Ploiești va găzdui, începând cu orele 12.00, o conferință susținută de doamna prof. univ. dr. Elis Râpeanu, intitulată „Eminescu şi credința”, care va fi urmată de depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, situat în zona centrală a orașului.

 

Și alte instituții de profil ale administrației ploieștene vor celebra Ziua Culturii Naționale, prin prezentarea evenimentelor specifice acestei sărbători.

 

Astfel, Filarmonica „Paul Constantinescu” invită publicul meloman marți, 15 ianuarie a.c, începând cu orele 19.00, la concertul aniversar dedicat Zilei Culturii Naționale, care va avea în program sonata “Kreutzer”, op. 49 pentru vioară şi orchestră – arr. Mircea Luculescu, precum şi sonatele op. 90 în mi minor şi op. 101 în La major, pentru orchestră simfonică – arr. Mircea Luculescu. Toate cele trei lucrări aparțin marelui compozitor Ludwig van Beethoven. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se află maestrul Ovidiu Bălan, iar solist al serii va fi celebrul violonist Gabriel Croitoru.

 

Teatrul „Toma Caragiu” va oferi iubitorilor genului cea mai recentă premieră, „Piatra din casă”, de Vasile Alecsandri, în regia artistică a lui Alexandru Dabija. Spectacolul va putea fi vizionat marți, 15 ianuarie, începând cu orele 18.30, accesul liber în sală fiind posibil pe baza tichetelor eliberate de agenția teatrală.

 

Tot marți, 15 ianuarie, începând cu ora 17.00, la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu Quintus” va avea loc cea de-a VII-a ediție a Concursului interjudețean de recitări “Ca un luceafăr am trecut prin lume”. Competiția, organizată de Casa de Cultură « I.L.Caragiale » se adresează actorilor amatori de toate vârstele, iar câștigătorii vor fi recompensați cu premii constând în diplome şi cărți.

 

Casa de Cultură Ion Luca Caragiale a Municipiului Ploieşti organizează, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale Române şi a omagierii marelui poet Mihai Eminescu, un eveniment cultural-artistic, care va avea loc marţi, 15 ianuarie 2019, la Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”, începând cu ora 17.00. Programul evenimentului va cuprinde mai multe momente, după cum urmează:

-cea de-a VII-a ediţie a Concursului interjudeţean de recitări pentru tineri actori amatori “Ca un luceafăr am trecut prin lume”;

- lansarea cărţilor: “Galeria Marilor Epigramişti-Ion Ionescu Quintus”, autor Constantin Tudorache, „Ploieştii la 1918”, autor Marian Chirulescu, „Traian Eremia Grigorescu-Însemnări din Războiul Întregirii”, autor Traian D. Lazăr, „Istoricul monarhiei constituţionale şi ereditare din România 1866-1947”, autori Carmen Băjenaru şi Constantin Dobrescu, „Personalităţi ploieştene în grafica mondială”, autor Nicolae Ioniţă, „Un veac de...lumini şi umbre”, autor Marian Avramescu;

- recital muzical Cristina Trandafir, cu acompaniament la pian;

-expoziţie de fotografie-„Instantanee româneşti contemporane”, a domnişoarei Alexandra Băltăreţu;

- microrecital de romanţe, pe versurile lui Mihai Eminescu, interpretate de Nicolae Vicol;

-lansarea filmului Şapte poeme de marmură, regizor Cătălin Apostol, film documentar despre Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală România 100, Ploieşti 2018.

Marţi, 15 ianuarie 2019, ora 12.00, Sala ”Marea Unire” – Palatul Culturii, va avea loc conferința - EMINESCU ȘI CREDINȚA – eveniment cultural dedicat ZILEI CULTURII NAȚIONALE și aniversării a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Primăria Municipiului Ploieşti, Consiliul Local şi Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Filarmonica „Paul Constantinescu”, au organizat, în data de 15 decembrie 2018, Festivalul Concurs Național de Folclor „Cunună de Cântec Românesc“, ajuns la cea de-a V-a ediţie. Evenimentul s-a desfăşurat la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Juriul format din prof. Dr. Maria Marin – Preşedinte juriu; Prof. Corneliu Irimia; Prof. Dr. Constantin Manolache a stabilit acordarea următoarelor premii:

Trofeul Festivalului - Nistor Elena, din Turcoia, judeţul Tulcea;

Premiul I – Şerbănescu Maria Caludia, din Piteşti, judeţul Argeş;

Premiul II – Lozovenu Veronica, din Cenac, Republica Moldova;

Premiul III – Păun Stelian, din Ghimpaţi, judeţul Giurgiu;

Premiul de autenticitate-Lipioaşcă Gabriela Elena, din Ploieşti, judeţul Prahova;

Premiul special al juriului – Ioviţă Casiana Gabriela, din Sînpetru, judeţul Braşov;

Menţiuni

–Băjinaru Geanina, din Vălenii de Munte, judeţul Prahova;

-Mitran Andreea Simona, din Piteşti, judeţul Argeş;

-Lăcătuş Ana Maria, din Focşani, judeţul Vrancea.

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită joi, 20 decembrie 2018, ora 10.30, la sediul său din Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu nr. 15, să participaţi la simpozionul „OMAGIU PAUL CONSTANTINESCU” organizat pentru marcarea împlinirii a 25 de ani de existenţă a muzeului memorial în peisajul cultural muzeal şi pentru evocarea operei şi activităţii muzicale a eminentului compozitor Paul Constantinescu, la 55 de ani de la trecerea în eternitate.

 

Despre locul şi rolul muzeului în viaţa culturală prahoveană şi naţională, precum şi despre opera compozitorului Paul Constantinescu, autor al Simfoniei Ploieştene şi al Oratoriilor bizantine de Paşte şi Crăciun, vor susţine prelegeri şi evocări personalităţi marcante ale vieţii muzeale naţionale, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

 

Momentele omagiale şi evocatoare ale simpozionului vor fi completate de recitalul vocal-instrumental susţinut de talentaţii elevi ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti, laureaţi ai Concursului Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu” şi depuneri de flori la bustul compozitorului din incinta muzeului.

Orchestra simfonică a Filarmonicii, aflată sub bagheta dirijorului Vlad Mateescu, vă așteaptă joi, 6 decembrie 2018, de la ora 19.00, cu un nou program de excepție: Concertul nr. 1, în sol minor, op. 26, pentru vioară și orchestră de Max Bruch și Simfonia nr. 41, în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart. Solist al serii este violonistul Florin Ionescu Galați.

 

Dirijorul Vlad Mateescu și-a efectuat studiile muzicale în cadrul Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești, specialitatea pian (promoţia 2006) și Facultatea de Compoziţie și Dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică din București (promoţia 2010). Între anii 2010-2012 urmează cursuri de master în cadrul aceleiași instituţii, specializându-se în stilistică dirijorală – dirijat orchestră și cor cu remarcabilii dirijori români Horia Andreescu, Cristian Brâncuși și Tiberiu Soare. Practica dirijorală și-a desfășurat-o asistând și participând la repetiţiile corurilor și orchestrelor Operei Naţionale și Societăţii de Radiodifuziune București. În paralel, a urmat un Masterat MBA în managementul litigiilor economice primind la absolvire o diplomă româno-elveţiană. Apoi a participat la alte cursuri în urma cărora a obţinut titlul de Manager de proiecte culturale acordat de Ministerul Culturii. A urmat cursurile de măiestrie dirijorală susţinute de dirijorii Enrique Garcia Asensio și Konrad von Abel – discipolii maestrului Celibidache.

 

Violonistul Florin Ionescu-Galați (foto) s-a născut la București în 1970 și a început studiul viorii la vîrsta de 4 ani, sub îndrumarea tatălui său, Ilarion Ionescu-Galaţi. Debutul oficial a avut loc la 10 ani alături de Orchestra Naţională Radio. Au urmat studiile la clasa prof. Ștefan Gheorghiu, la Universitatea Națională de Muzică din București. Florin Ionescu-Galaţi este laureatul multor concursuri internaţionale, între ele numărându-se Concursul Internațional „George Enescu” și competiția „Tibor Varga” (Elveţia). Cariera internațională, începută în 1982, a însemnat apariții solistice și în ansambluri camerale la Graz, Saarbrücken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chișinău, între altele.

 

Biletele, în valoare de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenția Teatrală sau online, de pe https://filarmonicaploiesti.ro/.

Sub egida programului național „România, 100 de ani”, Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeştii de Târg nr. 868, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 10.30, la matineul muzeal „Ziua Națională a României – Centenarul Marii Uniri”.

 

Invitaţi de onoare la eveniment sunt: Olga Macarie - nepoata mareșalului Constantin Prezan, col.(r.) Constantin Chiper - președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Prahova și col.(r.) Marin Rotaru - vicepreședintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, Filiala Prahova.

 

Publicul prezent la matineul muzeal se va bucura de spectacolul susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale Filipeștii de Târg - prof. coordonator Bogdan Ignat, Ansamblul Folcloric „Garofița” Brătășanca - prof. coordonator Constantin Chiru și Grupurile vocale „Tradițional Filipești” și „Anotimpul Fanteziei” Filipeștii de Târg - coordonator Ciprian Miftode.

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploiești a decernat premiile pentru Concursul Național de Poezie „Iulia Hasdeu”, competiție care a vizat două secțiuni, pentru liceeni și pentru copii.

 

Consursul Național de Poezie „Iulia Hasdeu” s-a desfășurat în perioada septembrie - noiembrie 2018, iar la competiție au participat 118 concurenți.

 

Juriul a fost format din președinte Iulia Dragomir - profesoară și poetă, Mădălina Paula Ștefan, profesoară și poetă și Gabriela Teodorescu - profesoară, publicistă, critic literar.

 

Marele premiu a fost câștigat de Ilinca Daria Meheș, de la Liceul Teoretic Gabriel Țepelea, comuna Borod, județul Bihor.

 

Premiul I - Secțiunea liceeni - a fost câștigat de Anca - Marina Lazăr, de la Colegiul IC Brătianu, din Pietești, județul Argeș.

 

Andra Maria Ignat a câștigat premiul II, iar premiul III a fost acordat pentru Manuela -Loredana Agafiței, nadin Mihaela Ghileschi și Ana Zett de la Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești.

Continuând o frumoasă tradiție, duminică, 21 octombrie 2018, începând cu ora 11.00, la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc primul recital instrumental din actuala stagiune, organizat împreună cu prestigioasa Fundație Culturală „Remember Enescu”, al cărei președinte este eminenta profesoară de vioară Mihaela Tomescu.

Își dau concursul elevi de la Colegiul de Muzică „George Enescu” din București și de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, laureați ai unor importante olimpiade și concursuri naționale de interpretare muzicală: Anastasia Gheorghe, Sabina Ițcuș, Ioana Andreescu, Teona Zaharia, Petre David, Ana Raicu, Vlad Picioruș, Egizia Soare, Petre Daria, Valentin Simion, Daniel Dumitrașcu. Tinerii muzicieni vor fi acompaniați la pian de prof. Andreea Csibi, prof. Oana Malitza, prof. Doina Boboacă și prof. Anca Borcea.

Coordonarea, organizarea și prezentarea evenimentului: prof. Mihaela Tomescu și prof. dr. Al. I. Bădulescu. Intrarea la eveniment este gratuită.

Pagini