Orchestra simfonică a Filarmonicii, aflată sub bagheta dirijorului Vlad Mateescu, vă așteaptă joi, 6 decembrie 2018, de la ora 19.00, cu un nou program de excepție: Concertul nr. 1, în sol minor, op. 26, pentru vioară și orchestră de Max Bruch și Simfonia nr. 41, în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart. Solist al serii este violonistul Florin Ionescu Galați.

 

Dirijorul Vlad Mateescu și-a efectuat studiile muzicale în cadrul Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești, specialitatea pian (promoţia 2006) și Facultatea de Compoziţie și Dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică din București (promoţia 2010). Între anii 2010-2012 urmează cursuri de master în cadrul aceleiași instituţii, specializându-se în stilistică dirijorală – dirijat orchestră și cor cu remarcabilii dirijori români Horia Andreescu, Cristian Brâncuși și Tiberiu Soare. Practica dirijorală și-a desfășurat-o asistând și participând la repetiţiile corurilor și orchestrelor Operei Naţionale și Societăţii de Radiodifuziune București. În paralel, a urmat un Masterat MBA în managementul litigiilor economice primind la absolvire o diplomă româno-elveţiană. Apoi a participat la alte cursuri în urma cărora a obţinut titlul de Manager de proiecte culturale acordat de Ministerul Culturii. A urmat cursurile de măiestrie dirijorală susţinute de dirijorii Enrique Garcia Asensio și Konrad von Abel – discipolii maestrului Celibidache.

 

Violonistul Florin Ionescu-Galați (foto) s-a născut la București în 1970 și a început studiul viorii la vîrsta de 4 ani, sub îndrumarea tatălui său, Ilarion Ionescu-Galaţi. Debutul oficial a avut loc la 10 ani alături de Orchestra Naţională Radio. Au urmat studiile la clasa prof. Ștefan Gheorghiu, la Universitatea Națională de Muzică din București. Florin Ionescu-Galaţi este laureatul multor concursuri internaţionale, între ele numărându-se Concursul Internațional „George Enescu” și competiția „Tibor Varga” (Elveţia). Cariera internațională, începută în 1982, a însemnat apariții solistice și în ansambluri camerale la Graz, Saarbrücken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chișinău, între altele.

 

Biletele, în valoare de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenția Teatrală sau online, de pe https://filarmonicaploiesti.ro/.

Sub egida programului național „România, 100 de ani”, Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeştii de Târg nr. 868, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 10.30, la matineul muzeal „Ziua Națională a României – Centenarul Marii Uniri”.

 

Invitaţi de onoare la eveniment sunt: Olga Macarie - nepoata mareșalului Constantin Prezan, col.(r.) Constantin Chiper - președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Prahova și col.(r.) Marin Rotaru - vicepreședintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, Filiala Prahova.

 

Publicul prezent la matineul muzeal se va bucura de spectacolul susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale Filipeștii de Târg - prof. coordonator Bogdan Ignat, Ansamblul Folcloric „Garofița” Brătășanca - prof. coordonator Constantin Chiru și Grupurile vocale „Tradițional Filipești” și „Anotimpul Fanteziei” Filipeștii de Târg - coordonator Ciprian Miftode.

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploiești a decernat premiile pentru Concursul Național de Poezie „Iulia Hasdeu”, competiție care a vizat două secțiuni, pentru liceeni și pentru copii.

 

Consursul Național de Poezie „Iulia Hasdeu” s-a desfășurat în perioada septembrie - noiembrie 2018, iar la competiție au participat 118 concurenți.

 

Juriul a fost format din președinte Iulia Dragomir - profesoară și poetă, Mădălina Paula Ștefan, profesoară și poetă și Gabriela Teodorescu - profesoară, publicistă, critic literar.

 

Marele premiu a fost câștigat de Ilinca Daria Meheș, de la Liceul Teoretic Gabriel Țepelea, comuna Borod, județul Bihor.

 

Premiul I - Secțiunea liceeni - a fost câștigat de Anca - Marina Lazăr, de la Colegiul IC Brătianu, din Pietești, județul Argeș.

 

Andra Maria Ignat a câștigat premiul II, iar premiul III a fost acordat pentru Manuela -Loredana Agafiței, nadin Mihaela Ghileschi și Ana Zett de la Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești.

Continuând o frumoasă tradiție, duminică, 21 octombrie 2018, începând cu ora 11.00, la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc primul recital instrumental din actuala stagiune, organizat împreună cu prestigioasa Fundație Culturală „Remember Enescu”, al cărei președinte este eminenta profesoară de vioară Mihaela Tomescu.

Își dau concursul elevi de la Colegiul de Muzică „George Enescu” din București și de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, laureați ai unor importante olimpiade și concursuri naționale de interpretare muzicală: Anastasia Gheorghe, Sabina Ițcuș, Ioana Andreescu, Teona Zaharia, Petre David, Ana Raicu, Vlad Picioruș, Egizia Soare, Petre Daria, Valentin Simion, Daniel Dumitrașcu. Tinerii muzicieni vor fi acompaniați la pian de prof. Andreea Csibi, prof. Oana Malitza, prof. Doina Boboacă și prof. Anca Borcea.

Coordonarea, organizarea și prezentarea evenimentului: prof. Mihaela Tomescu și prof. dr. Al. I. Bădulescu. Intrarea la eveniment este gratuită.

Universitatea Populară „Dimitrie Gusti”, instituție unică în peisajul cultural ploieștean, care funcţionează în cadrul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, invită publicul la deschiderea anului universitar 2018-2019. Festivitatea de deschidere va avea loc marţi, 16 octombrie 2018, începând cu ora 17.00, la Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” din Ploieşti.

 

Evenimentul va avea următorul program:

• Expunerea ofertei educaţionale a Universităţii Populare „Dimitrie Gusti”: profesorii colaboratori îşi vor prezenta tematica propusă pentru noul an universitar şi modul de desfăşurare a activităţilor cultural-educative, structurate pe module;

• Serata literară “Atitudini”.

 

Invitații la festivitate sunt:

- Alex Ștefănescu, scriitor și critic literar-își va prezenta cele mai noi apariții editoriale;

-Corina Popa, filolog, Președinte InterEDU, expert în educație -va susține un discurs despre educație;

-Marian Avramescu-va realiza un show de caricatură;

-Prof. Mădălina Paula Ștefan-va susține o prelegere;

-Prof. Lazăr Traian- își va lansa cartea „Regele Ferdinand- acțiunea militară pentru Marea Unire 1916-1917”.

 

De asemenea, vor avea loc două momente artistice:

-Spectacol poetic susținut de membrii trupei de teatru amator și de membrii Cercului de teatru Atitudini, coord. Gelu Nicolae Ionescu;

-Spectacol muzical susținut de elevi ai Colegiului de Artă Carmen Sylva, coord. prof. Rodica Georgescu.

Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu U.A.P., Asociația 24pharte, Parcul Municipal Vest, T.C.E., S.G.U., Filarmonica „Paul Constantinescu”, Teatrul „Toma Caragiu”, organizează, în perioada 1-31 octombrie 2018, Tabăra Națională de Sculptură Monumentală „România 100”-Ploiești.

 

Tabăra, desfășurată cu ocazia Centenarului Marii Uniri și având aceeași temă, are loc în Parcul Municipal Vest.

 

Artiștii prezenți la această tabără de sculptură sunt:

• Dan Daniel

• Maxim Dumitraș

• Alfred Dumitriu

• Bogdan Severin Hojbotă

• Petre Virgiliu Mogoșanu

• Eugen Petri

• Ion Zderciuc.

Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu U.A.P., Asociația 24pharte, Parcul Municipal Vest, T.C.E., S.G.U., Filarmonica „Paul Constantinescu”, Teatrul „Toma Caragiu”, organizează, în perioada 1-31 octombrie 2018, Tabăra Națională de Sculptură Monumentală „România 100”-Ploiești.

 

Tabăra, organizată cu ocazia Centenarului Marii Uniri și având aceeași temă, se va desfășura în Parcul Municipal Vest. Fiecare dintre cei șapte artiști participanți va realiza o sculptură monumentală, conform proiectului selectat. De asemenea, aceștia vor aduce sau vor crea și sculpturi de dimensiuni mici, pentru o expoziție care va avea loc în sala multifuncțională a Parcului Vest. Materialul pe care îl vor folosi la crearea sculpturilor este marmura românească de Rușchița.

 

Artiștii care vor participa la această tabără de sculptură sunt:

• Dan Daniel

• Maxim Dumitraș

• Alfred Dumitriu

• Bogdan Severin Hojbotă

• Petre Virgiliu Mogoșanu

• Eugen Petri

• Ion Zderciuc.

Orchestra Populară "Flacăra Prahovei" condusă de Marian Dovâncă deschide Stagiunea 2018-2019 cu un concert extraordinar programat să aibă loc marți, 25 septembrie 2018, de la ora 19.00. 

 

Prahovenii sunt invitați la un nou eveniment cultural. De data aceasta surpriza o reprezintă un concert folcloric. Pe scena filarmonicii vor urca soliştii vocali Adriana Deaconu, Traian Frâncu, Gelu Voicu și Gigi Stoica.

 

Biletele, în valoare de 20 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți), pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii, Agenția Teatrală sau, online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/concert/concert-folcloric-extraordinar-de...

În urma participării la Concursul național cu participare internațională „Eseuri plastice”, mail-art, ediția a XIII-a (Craiova, 26.05.2018) și la Concursul Internațional „Interferențe culturale în context european”-secțiunea artă plastică, ediția a XII-a (Craiova, 20.05.2018), elevii Cercului de pictură al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești au obținut următoarele premii:

Premiul I-Ioniță Andreea, Concursul „Eseuri plastice”, mail-art, ediția a XIII-a;

Premiul al II-lea-Răileanu David, Concursul „Eseuri plastice”, mail-art, ediția a XIII-a;

Premiul al II-lea-Răileanu David, Concursul Internațional „Interferențe culturale în context european”-secțiunea artă plastică, ediția a XII-a;

Premiul al II-lea-Ioniță Alex, Concursul Internațional „Interferențe culturale în context european”-secțiunea artă plastică, ediția a XII-a.

 

Cercul de pictură al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” este coordonat de profesoara Grațiela Moise, iar referentul care administrează acest Cerc este Luminița Avram.

Casa de Cultură “Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești va redeschide Târgul de carte “Ploieștiul citește”, eveniment care se va derula pe durata a 11 zile.

 

Eveniment cultural, organizat cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, va avea loc în parcul “Nichita Stănescu”, în perioada 21-31 august 2018, în intervalul orar 10.00-18.00.

 

În cadrul acestui Târg de carte, mai multe edituri își vor expune oferta editorială, invitându-i pe ploieșteni la lectură, a anunțat Primăria Ploiești.

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ vă invită miercuri, 1 august 2018, la ora 17, la sediul muzeului din Ploieşti, B-dul Independenţei, nr. 1, la vernisajul expoziţiei de pictură „Risipitori II “ a artistei Mirela Iordache.

 

Mirela Iordache este absolventă de Arte Plastice / Patrimoniu Cultural - Restaurare, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea București în 2002 și de master în 2014 la secția Strategii de creaţie în pictură, a Universității de Arte Bucureşti. Din 2012 devine membră a Uniunii artiștilor plastici din România.

 

Cu o activitate artistică prolifică - artista are din 2004 aproape an de an câte o expoziție personală în țară, dar și în străinătate - Ro-Ge ART Gallery, Augsburg (2010), având participări însemnate la expoziții colective și de grup în România dar și la Paris, Tours și Barcarès (Franţa), Haga (Olanda), participă la tabere de creație (rezidența ”Soleil de l’Est”, în Franţa, la Briare în 2010 și la Le Barcarès în 2011); Mirelei Iordache îi este decernat Premiul „pArte de Arte”, în 2014, de către Fundația Culturală Criterion.

 

„Abandonul obiectelor, imaginea vitrinei ce reflectă și distorsionează lumea urbană, zbaterea citadină, structurează povestea din spatele lucrărilor mele. Trinomul Corp-Întreg-Fragment, alături de imaginea străzii și a spectacolului vitrinelor, sunt un statement despre cum ne influențează acest mediu în care trăim și din care ne filtrăm ideile de balastul înconjurător. Personajul uman este elementul de legătură din proiectul Risipitori II. Prezența străzii, imaginea fragmentată, perspectiva abruptă și fragmentul reinterpretat în ambivalența stradă/vitrină - interior/exterior.

 

M-a fascinat strada ca o rețea vie, care face parte din alte mii de rețele ce comunică prin cei ce o populează. Agitația zilelor noastre pare să-și fi atins apogeul. Omul este acum sub tutela „impulsurilor psihologice marcate de dorința de a avea totul imediat” , al confortului, al consumismului ca mod de viață, al neofiliei ce afectează toate relațiile omului civilizat „cu obiectele și mediul ambiant”, unde după o scurtă perioadă de consum, obiectul își pierde forța de atracție asupra omului, fiind cu ușurință înlocuit. Orașul cenușiu compus din străzi lipsite de perspectivă și fără cer, din fațade în descompunere acoperite de straturi peste straturi, odată cu trecerea timpului și ale intervențiilor umane, reprezintă sursa din care mă inspir. Alterarea imaginii figurative prin tușe spontane și intervenții prin defragmentarea formelor alături de suprapuneri ale elementelor abstracte, accentuează imaginile abandonului urban, un alter-ego al Risipei umane. Prin alternanța celor două lumi, cea a vizualului plastic – care primează în dimensiunea artistică – și cea a realului, extrăgând din context şi transcendând lumea cotidiană, am proiectat prin acest tandem aparent, realul în fundal, dar doar pentru a-l potența, empatizând cu el.

 

Argument: Orașul reprezintă pentru majoritatea dintre noi mediul în care ne petrecem toate activitățile, un fir nevăzut unește toate marile orașe printre care și Bucureștiul. Aproape toate formele de manifestare artistică se petrec în acest oraș. Pe lângă toate acestea, clădirile și obiectele din jur sunt marcate de trecerea timpului, amprenta umană este peste tot. Ideea de la care am pornit a fost aceea a felului în care putem observa lucruri și cerceta, ce dincolo de aparențe pot trece neobservate, adesea. Unele în accepțiunea locală sunt clasificate ca fiind urâte sau mai bine spus, insignifiante. Acel „urât” nu are întotdeauna sensul atribuit corect, este doar o convenție temporală.“ (Mirela Iordache)

Pagini