Primarul municipiului Ploiesti, Adrian Dobre, isi aniverseaza astazi ziua de nastere. El a primit un tort care are fata rosie, edilul fiind ironic, pa pagina sa de socializare, la adresa aliantei politice PSD-ALDE: "Am primit tort roșu, probabil s-au gândit să fiu pregătit pentru “războiul” cu majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local, care vrea scumpirea gigacaloriei!"

Un tânăr in varsta de 22 de ani este acuzat ca a înjunghiat o profesoară de la Liceul „Spiru Haret” din Ploiești. Victima a fost internată la Terapie Intensivă, starea ei fiind stabilă. Profesoara este soția unui judecător de la Judecătoria Ploiești, iar autorul faptei de azi, 29 ianuarie 2019, se pare ca este un fost elev, în vârstă de 22 de ani, care fusese exmatriculat.

 

Tânărul a reușit să intre în școală profitând de faptul că pe poarta unității a intrat un grup mare de elevi, iar paznicul nu l-a putut observa. Asupra tânărului s-au găsit un cuțit de bucătărie cu lama de 10 centimetri, un topor, un patent, o foarfecă, o sticlă în care erau cuie și o sticlă cu țuică.

 

PS. Astazi, 30 ianuarie 2019, Tribunalul Prahova a emis un mandat de arestare, pentru 30 de zile, pe numele tanrului, acesta fiind acuzat de tentativa de omor.

Joi, 31 ianuarie 2019, la ora 16, la sediul Muzeului „Crama 1777” Valea Călugărească, str. Valea Largă nr. 139 A, secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc colocviul „Sfântul Trifon, ocrotitorul viticultorilor”. “Vor fi prezentate aspecte privind importanţa revigorării unui vechi obicei viticol care deschide sezonul muncilor la vie, precum şi o serie de similitudini de manifestare a tradiţiilor vinicole specifice ţărilor viticole europene”, precizeaza muzeograful Emilia Savelovici.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, împreună cu prefectul județului Prahova, Mădălina Lupea, a fost în zonele afectate de întreruperile în alimentarea cu energie electrică, pentru a vedea la fața locului care este situația intervențiilor echipelor Electrica și în cât timp se vor putea remedia complet avariile apărute.

 

"Zilele acestea s-a lucrat la foc continuu în localitățile prahovene afectate de întreruperile de energie electrică din ultimele zile, cauzate de ploaia înghețată care a produs avarii semnificative în mai multe comune, așa cum s-a întâmplat la Boldești Grădiștea, Sălciile, Ciorani, Drăgănești sau la Baba Ana. Zeci de stâlpi de iluminat au fost doborâți din cauza depunerilor de gheață de câțiva centimetri, care au îngreunat foarte mult firele electrice și au condus la întreruperea alimentării cu curent electric în zonele în care a bătut și vântul cu putere.

 

Eforturile susținute ale echipelor de la Electrica și intervențiile pompierilor militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” au redus numărul abonaților rămași fără curent electric de la circa 17.000 (în weekend) – la 39, în această dimineață. Pompierii militari au fost pregătiți pentru a suplini lipsa curentului electric, intervenind cu două generatoare (achiziționate cu fonduri primite de la bugetul județean) șa Sălciile și cu un container de iluminat și un camion cu cârlig pentru alimentarea consumatorilor din Boldești Grădiștea.

 

Având de-a face cu o serie de avarii importante și de necesitatea înlocuirii într-un timp cât mai scurt a rețelelor electrice afectate – inclusiv a stâlpilor de alimentare - se preconizează că în situații punctuale întreruperea energiei electrice ar mai putea dura. Este una dintre cele mai grave situații apărute în ultimii ani din cauza vremii nefavorabile. Avem speranța că vor fi remediate toate problemele în cel mai scurt timp", a spus Bogdan Toader, Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, pentru site-ul oficial al institutiei pe care o conduce.

In aceasta dimineata, o autoutilitara care transporta paine a intrat intr-un stalp apartinand companiei Electrica, in satul Baraitaru, din comuna prahoveana Draganesti.

 

In urma acestui incident, traficul in zona a fost intrerupt pe un sens de circulatie timp de o ora si jumatate.

Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov nr. 1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, în perioada 26-27 ianuarie 2019, Concursul interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.

 

Concursul, devenit o tradiţie a instituţiei de cultură si ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, reuneşte peste 50 de trupe de actori – elevi ai şcolilor din judeţul Prahova şi din ţară – Argeş, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov. Şi anul acesta, la împlinirea a 167 de ani de la naşterea dramaturgului, micii artişti, prin talentul lor, vor aduce în prim-plan lumea plină de culoare a personajelor lui Caragiale.

 

Evenimentul va fi filmat şi va putea fi urmărit în timp real pe ecranul amplasat în incinta muzeului. De asemenea, cu o întârziere de câteva ore, acesta va putea fi accesat pe site-ul histmuseumph.ro, pe paginile de facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeului „Ion Luca Caragiale”, cât şi pe youtube.

În perioada 14-16 ianuarie 2019, o delegație a Consiliului Judeţean Prahova, condusă de președintele Bogdan Toader, alături de vicepreședintele Ludmila Sfîrloagă, s-a aflat în Republica Moldova, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, dar si pentru a verifica stadiul lucrărilor la investițiile susținute de administrația județeană, în urma parteneriatelor încheiate anterior.

 

Luni, 14 ianuarie 2019, delegația din Prahova a fost prezentă la Consiliul Raional Călărași, iar alături de conducerea raionului s-a deplasat la Spitalul Raional, unde s-a verificat stadiul lucrărilor efectuate, lucrări ce se ridică la valoarea de 90.000 euro, din care 28.000 de euro a fost contribuția județului Prahova. Totodată, președintelui Bogdan Toader i-a fost conferit titlul de "Cetățean de onoare al raionului Călărași”, distincție ce exprimă recunoașterea fraților basarabeni a implicării conducerii Consiliului Județean Prahova în susținerea proiectelor de utilitate publică din Basarabia. La finalul vizitei, membrii delegației române au depus flori la busturile poeților Mihai Eminescu și Grigore Vieru, precum și la statuile ce îi reprezintă pe Domnitorii Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza.

 

Programul delegației din județul Prahova a inclus și o vizită în Raionul Hîncești, unde, de asemnea președintele Bogdan Toader a primit titlul de „Cetățean de onoare al raionului Hîncești”. Vera Tănase, vicepreședintele raionului Hîncești, Petru Ciubotaru, directorul Spitalului raional Hîncești și Tatiana Darii, directorul Bibliotecii Publice Raionale „Antonie Plămădeală”, beneficiarii proiectelor implementate în acest raion, au mulțumit oaspeților prahoveni pentru suportul acordat de-a lungul timpului, reiterand necesitatea dezvoltării relațiilor existente. După ce a depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu, delegația Consiliului Județean Prahova a vizitat Centrul de Plasament „Pro-Femina” Hîncești, precum și liceul din localitate, participând la Medalionul literar- muzical cu genericul „Eminescu – România, tăinuită în cuvânt”.

 

Ultima zi a vizitei delegației prahovene în Republica Moldova s-a încheiat cu o deplasare în Raionul Strășeni, unde s-a discutat despre definitivarea unor parteneriate în domeniul educatiei și apoi în Raionul Cimișlia, unde s-au trecut în revistă stadiul lucrărilor la obiectivul "Reparația blocului expozițional nr.5, al Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă”, investiție la care județul Prahova a contribuit cu 40.000 de euro.

 

În continuare, oficialii prahoveni au participat la manifestările dedicate Zilei Culturii Nationale, la Liceul "Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia. Aici, personalități ale liceului, care a împlinit 50 de ani de activitate, au făcut o evocare a operei eminesciene; academicianul Nicolae Dabija a mulțumit profesorilor care l-au ajutat în parcursul său spiritual. 

 

Administrația județeană va susține și pe viitor valorile naționale, identitatea culturală românească și buna cooperare socio-economică cu Republica Moldova, pentru că facem parte din marea familie europeană, având o istorie comună.

Sursa: Facebook/CJ Prahova

Polițiștii din Prahova și cei ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române au efectuat, luni, șase percheziții, la persoane bănuite de furturi din societăți comerciale.

 

 

„Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada noiembrie – decembrie 2018, cei în cauză ar fi pătruns în diverse societăți comerciale din Ploiești și din zona limitrofă municipiului, de unde ar fi sustras diverse bunuri și bani”, a anunțat IPJ Prahova.

 

 

Potrivit cercetărilor, bunurile respective ar fi fost, ulterior, comercializate către diverse persoane. „În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat bunuri susceptibile a fi folosite la comiterea furturilor, respectiv bunuri susceptibile a proveni din comiterea acestora”, a mai precizat IPJ Prahova.

 

 

Cinci persoane au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale. Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că prejudiciul cauzat este de aproximativ 30.000 de lei.

Reia legătura cu trecutul nostru comun printr-o expoziție interactivă în care vei descoperi perspective noi și personale! Muzeul Memoriei a creat în Ploiești (24 ianuarie–3 februarie), la Palatul Culturii Ploiești, Sala Coloanelor (Str. Erou Călin Cătălin 1), o expoziție multimedia despre centenarul oamenilor ca tine. Expoziția a fost premiată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) drept cel mai bun proiect de celebrare a Centenarului. Vino să descoperi o expoziție multimedia care îți va deschide noi perspective asupra Primului Război Mondial. Un parcurs emoțional ghidat prin fragmente din viețile descoperite în fotografii, amintiri, cărți poștale, înregistrări audio, jurnale și documente istorice. Toate au fost transpuse în proiecții, instalații sonore și realitate virtuală, dând astfel naștere unei reconstituiri interactive. Intrarea la eveniment este liberă!

 

Pentru a înțelege mai bine trecutul, Muzeul Memoriei a construit o experiență prin care vizitatorii pot genera povești alternative și căuta răspunsuri la întrebarea: Ce anume din trecutul tău te face cine ești astăzi? Tehnologii noi pentru explorarea trecutului Muzeul Memoriei revine asupra istoriei începutului de secol prin elemente multimedia care deschid sertarele memoriei colective. Prin această expoziție, Muzeul Memoriei repovestește vizual, sonor, animat, tridimensional ceea ce generațiile trecute ne-au spus sau au încercat să ne spună, uneori prin viu-grai, alteori prin gesturi sau tăceri apăsătoare.

 

Vizitatorii pot vedea, simți și înțelege fragmente din istoria tuturor și a nimănui: povești alternative ale oamenilor fără statui și decorații, anonimi care ar fi putut face parte din familia oricăruia dintre noi. Exercițiul memoriei este un proces viu, între uitare și obsesie, între trecut și viitor, care se transformă de-a lungul generațiilor. El se întâmplă aici și acum, pornind de la ce ne-a rămas. Aducem trecutul în prezent și îl reinterpretăm într-un demers artistic: amintirea generațiilor trecute este astăzi memoria noastră. Expunând-o, ne expunem!

 

Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural inițiat de Asociația Punctart, care promovează patrimoniul național. Utilizând tehnologia ca limbaj comun și puncte de legătură între generații, Muzeul Memoriei este un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate. Muzeul Memoriei a deschis primul său capitol cu o cercetare despre începutul secolului, cu accent pe Marele Război.

Judetul Prahova a fost sambata, 12 ianuarie 2019, gazda a 40 de jurnaliști străini, acreditați pe lângă institutiile europene de la Bruxelles, aflați în România cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră.

 

Au rămas impresionați de Castelul Peleș, numit de ei "Castelul de Poveste", și de Casino-ul de la Sinaia, locuri simbolice cu o puternică încărcătură istorică pentru țara noastră frumoasă, de bucatele noastre tradiționale, dar și de vinurile noastre, preferatul lor fiind Feteasca Neagră de Dealu Mare, doar nu degeaba este județul nostru supranumit și "Patria Vinurilor Roșii".

 

Jurnalistii straini au fost însoțiti în călătoria lor de cunoaștere a județului Prahova de catre miniștrii Turismului și Mediului de Afaceri - Bogdan Trif și Radu Oprea, de prefectul Mădălina Lupea si de presedintele Consiliului Judetean Prahova, Bogdan Toader.

 

“Mulțumim gazdelor noastre, primarii orașelor Sinaia și Boldești Scăeni, Vlad Oprea și Constantin Bucuroiu!”, a scris, pe pagina sa de facebook, presedintele CJ Prahova, Bogdan Toader.

Accidentul rutier s-a produs joi după-amiază, după ce două tiruri au intrat în coliziune.

 

 

 

În urma impactului, o persoană a fost rănită. Potrivit primelor informații, se pare că accidentul rutier s-ar fi produs pe fondul nepăstrării distanței regulamentare între vehicule.

 

 

Cele două tir-uri au intrat în zoliziune față - spate. În cauză se efectuează cercetări pentru a se stabili cu exactitate cum s-a produs evenimentul rutier.

Pagini