Pentru o săptămână, la Bușteni, creativitatea literară își va găsi punctul de gravitație! Elevi din toată țara, calificați pentru participarea la Olimpiada Națională de limba și literatura română, se vor întâlni pentru o confruntare a tinereții fără bătrânețe și a frumuseții fără de moarte pe tărâmul neîmblânzit al literaturii. Această înfruntare a luminilor nu are în mod necesar sensul disputei sau al supremației, ci una care reflectă confluența dintre solida pregătire științifică, tot mai evitată și disimulată azi, și creativitatea artistică pe care elevii participanți la acest tip de concurs o dovedesc cu prisosință.

 

Aproximativ 350 de elevi și 100 de profesori vor fi oaspeții orașului Bușteni șiai Colegiului Ion Kalinderu, timp de cinci zile în care, pe lângă susținerea probelor de concurs, vor avea și posibilitatea vizitării obiectivelor importante ale zonei și, ceea ce este cel mai important, întâlnirea față în față a atâtor minți luminate. Desfășurarea acestui eveniment la Colegiul Ion Kalinderu demonstrează încă o dată capacitatea organizatorică și responsabilitatea tuturor colegilor profesori din Bușteni, echipelor manageriale, dar și susținerea pe care Școala o are din partea comunității locale.

 

Cu siguranță că pe măsura importanței evenimentului va fi șiatenția tuturor celor implicați, fie că sunt elevii Colegiului, în calitate de ghizi, colegii profesori, instituții precum Primăria orașului Bușteni, Consiliul local, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Ministerul Educației Naționale. Amintim că, în aprilie 2016, orașul Bușteni a fost gazda unuia dintre cele mai mari evenimente ale educației internaționale prin organizarea Olimpiadei internaționale de matematică pentru fete, EGMO, prin organizarea diferitelor concursuri și cursuri de nivel național și internațional. Desfășurarea cu succes a acestor evenimente au demonstrat că rigoarea, responsabilitatea și ospitalitatea au fost coordonatele tuturor acțiunilor oamenilor din Bușteni fie în calitatea lor de profesori, fie în cea de lideri și organizatori.

 

"Și pentru că olimpiada se va desfășura în perioada frumoasă a primăverii, deodată cu apropierea Sărbătorii Paștilor, ne vom primi oaspeții cu drag și cu inimile deschise în Ținutul Prahovei, exact acolo unde sclipirile Prahovei se rostuiesc pe frunțile Caraimanului! FELICITĂRI BUŞTENI! Poate nu întâmplător te-ai născut sub grija Sfinxului şi a Babelor și propășești în lumina Crucii!", a precizat prof. Constantin Petrea, Director adjunct al Colegiului Ion Kalinderu din localitate.

În intervalul 17 – 18 aprilie a.c., pompierii militari din cadrul unităţii şi subunităţilor ISU Prahova au desfăşurat 22 de misiuni, dintre care: 13 misiuni ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat şi asistenţei medicale de urgență, 3 incendii, 4 misiuni pentru asigurare zonă accidente rutiere și 2 alte situații de urgență.

 

Pompierii prahoveni au fost în alertă aseară, în jurul orei 21:19, ca urmare a unui apel referitor la izbucnirea unui incendiu în satul Coada Izvorului din comuna Măneciu. La sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent la acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, ulterior propagându-se și la anexa gospodărească. Echipajele au acționat cu două autospeciale de stingere, iar operațiunea a fost finalizată în jurul orei 22:50.

 

Evenimentul s-a soldat cu pagube materiale estimate la 100.000 lei, constând în mobilier, aparate electrocasnice și acoperișul locuinței. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice.

Muzeul „Crama 1777”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 20 aprilie 2019, ora 10.30, la sediul său din comuna Valea Călugărească, str. Valea Largă nr. 139A, să participaţi la matineul muzeal „590 de ani de atestare documentară a localităţii Valea Călugărească”.

 

Renumita podgorie viticolă Dealu Mare este cunoscută, prin tradiţie, pentru cultivarea viţei de vie încă din antichitate, dar atestarea documentară datează din anul 1429, când domnitorul Dan al II-lea confirmă unor boieri „jumătate din satul Izverani (în prezent dispărut) de la Dealu Mare”. De asemenea, în hrisoavele ulterioare se precizează întărirea unor proprietăţi de la „dealul cu viile de la Valea Călugărească”.

Primăria Municipiului Ploiești, Casa de Cultură “I.L. Caragiale” Ploiești și Teatrul “Toma Caragiu” Ploiești au deschis astăzi porțile pentru o nouă ediție a îndrăgitului eveniment “Atelierele de Paști”. Reamintim că, în perioada 15 -19 aprilie a.c., în foaierul Teatrului “Toma Caragiu”, în intervalul orar 9.30 – 12.30, elevii ploieșteni vor crea obiecte decorative specifice Sărbătorilor Pascale sub îndrumarea unor profesori de specialitate.

 

În cadrul primei zile a evenimentului, elevii Școlii “Sfânta Vineri” Ploiești și ai Școlii “Grigore Moisil” Ploiești au sosit la ateliere, unde au ales să împărtășească bucuria Sărbătorilor Pascale confecționând obiecte decorative inedite pe care le-au realizat cu migală și îndemânare din diferite materiale, cum ar fi: hârtie, carton, paiete, pene, ouă din polistiren etc. Astfel, sub mânuțele pricepute ale micilor elevi, decorațiunile pline de simboluri și frumusețe au prins formă și culoare.

 

La actuala ediție a “Atelierelor de Paști”vor participa aproximativ 300 de elevi ai școlilor ploieștene. La finalul fiecărui atelier de creație, copiii vor primi în dar mici surprize dulci.

 

„Atelierele de Paști” reprezintă un eveniment cu tradiție organizat de municipalitatea ploieșteană, menit să le ofere copiilor momente plăcute, sub semnul creativității și în spiritul Sfintelor Sărbători de Paști.

Marți dimineață, un urs matur a fost văzut cum cotrobăia prin ghenele din curtea Spitalului de Ortopedie din Azuga. Cum, însă, Moș Martin era înfometat nevoie mare, a încercat, apre-se chair să deschidă ușa de la... blocul alimentar al spitalului, urmele ghearelor fiind vizibile lângă tocul ușii cu pricina. Reprezentanții spitalului au chemat poliția ca să poată fi alungat animalul, până nu se întâmplă să atace vreun om.

Din păcate, astfel de întâmplări sunt frecvente în zonă, dar cu atât mai grav cu cât animalele sărbatice se apropie tot mai mult de locuințe și, iată, de unități sanitare.

 

Sursa foto: a1.ro

În data de 28.03.2019, începând cu ora 22.00, la AFI Ploiești s-a desfăşura un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, pentru antrenarea structurilor de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice din competenţă, în ipoteza producerii unui cutremur urmat de incendiu.

Una dintre construcțiile afectate în urma seismului este mall-ul AFI Ploiești, care a suferit avarii la instalații, ce au favorizat inițierea a două focare de incendiu, unul în parcarea subterană a construcției, iar al doilea la etajul I, în zona sălilor de proiecție cinematografică.

Din fericire, este doar scenariul unui exercitiu tactic care are ca scop pregătirea pompierilor și testarea capacității de reacție, dar și modul de organizare și implicare a tuturor structurilor care ar putea fi implicate într-un asemenea eveniment.

Simularea a inclus și exerciții de salvare a mai multor victime, fiind activat CODUL ROȘU de intervenție.

 

foto: ISU Prahova

TRADIȚIE ÎN JUDEȚUL PRAHOVA- Celebrarea Unirii Basarabiei cu România! Cu prilejul aniversării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, miercuri, 27 martie 2019, în Parcul Memorial Constantin Stere, au avut loc manifestări dedicate promovării identităţii naţionale, valorilor tradiţionale şi spiritualităţii româneşti.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, pentru a forma România Mare în anul 1918.

Activităţile culturale au debutat cu mai multe alocuţiuni, prin vorbitorii au întărit sentimentul de patriotism şi componenta civică a tinerilor. Evenimentul a continuat cu depuneri de flori pe Aleea Scriitorilor şi pe Aleea Făuritorilor Marii Uniri. 

Consiliul Judeţean Prahova a fost reprezentat, ca în fiecare an, la aceste manifestări culturale, ce constituie un izvor al rememorării și al recunoștinței pentru înaintași, pentru cei care au contribuit la realizarea României Mari, a României Moderne.

Prezent la aceste evenimente emoționante, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, a apreciat contribuţia majoră pe care au avut-o patrioţii români, precum Constantin Stere, Ion Inculeț, Pantelimon Halippa, Vasile Stroiescu, Iancu Flondor și Ion I.C. Brătianu la realizarea unităţii naţionale. 
De altfel, administrația județeană a început de anul trecut un proiect de realizare a unor statui ce îi reprezintă pe făuritorii Marii Uniri, fiind deja montate busturile celor amintiți anterior.

Unirea de la 27 martie 1918 a constituit nu doar atingerea idealului național al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, ci şi un un eveniment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 decembrie.

Evenimentul aniversar s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de tineri prahoveni, iar cei prezenţi la manifestările aniversare s-au prins în "Hora Unirii".

 

 

Cei mai buni dintre elevii săi vin să vă demonstreze că Cezar “The Voice” Ouatu îşi merită din plin renumele. Unii dintre ei se află pentru prima dată pe o scenă adevărată, dar, cu certitudine, fiecare are un viitor frumos în faţă. Pentru că învaţă de la cel mai bun! Cezar Ouatu şi elevii săi vă aşteaptă miercuri, 24 aprilie 2019, de la ora 19.00, pe scena Sălii “Ion Baciu” a Filarmonicii.

Poftiți să vă bucurați de un eveniment în care vocea demonstrează că e cel mai complex și subtil intrument muzical, prin ceea ce poate face îndrăgitul maestru al vocii, Cezar Ouatu, nu doar ca...interpret, ci și ca dascăl!

 

 

Primăria Municipiului Ploiești, prin Regia Autonomă de Servicii Publice, susține și anul acesta evenimentul “Ora Pământului”: Este vorba despre o tradițională acțiune ecologică organizată la nivel internațional, menită să sensibilizeze toți utilizatorii de energie electrică în fața problemei dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea acestui tip de energie.

Ora Pământului” va fi marcată la Ploiești, sâmbătă – 30 martie 2019, în intervalul orar 20.30-21.30, când va fi oprit iluminatul public stradal, în Centrul Civic – zona pietonală și pe Bulevardul Independenței, respectiv de la Gara de Sud și până la Palatul Administrativ.

Autoritățile anunță că ediția din acest an va include și un recital muzical susținut în aer liber de 130 de copii, realizat sub egida Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin”, în contextul Programului Național Cantus Mundi. Corurile de copii vor cânta împreună, timp de o oră, în intervalul orar 20.30-21.30, în parcul central din fața Palatului Administrativ.

PRECIZARE: Adunarea participanților la evenimentul Ora Pământului – ediția 2019 va începe la ora 19.30, pe esplanada Palatului Administrativ și va implica amplasarea unor roll- up-uri cu tematică, a unor mici felinare de hârtie în care vor fi așezate lumânări, precum și împărțirea broșurilor cu cântecele incluse în concert.

Totodată, evenimentul “Earth Hour” (Ora Pământului) va fi susținut și de Asociația Un Strop de Fericire”, care va organiza o serie de activități în centrul orașului, pe esplanada Palatului Culturii, în intervalul orar 19.00-22.00.

Astfel, reprezentanții acestei asociații vor desfășura un atelier de desen și creație, destinat copiilor și tinerilor, un mini-concert cu chitare acustice, un flash mob și vor forma un simbol reprezentând cifra “60+”, alături de un element sugestiv realizat din lumânări și vor surprinde fotografii tematice.

Autoritățile roagă ploieștenii să susțină în număr cât mai mare evenimentul “Ora Pământului”, iar în data de 30 martie a.c., între orele 20.30 – 21.30, să oprească consumul de energie electrică în locuințe, devenind astfel voluntari în cadrul campaniei ce se desfășoară la nivel mondial.

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile, timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de sensibilizare privind problemele de mediu din istorie – “Earth Hour” (Ora Pământului).

 

 

Foto: National Observer

 

Aseara, politistii prahoveni au fost sesizati telefonic prin SNUAU 112 de catre un barbat din com. Puchenii Mari, în varsta de 47 de ani, care a sesizat faptul ca, aflându-se sub influenta bauturilor alcoolice, l-ar fi omorât pe tatăl sau, cu un cutit.

Politistii si un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova s-au deplasat la fata locului si au gasit cadavrul care prezenta leziuni. Apelantul a fost depistat, fiind condus la sediul Parchetului, barbatul fiind retinut.

Cercetarile se desfasoara de catre un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova.

Primăria Municipiului Ploiești, în colaborare cu Regia Autonomă de Servicii Publice (R.A.S.P.) lansează programul „Școala Reciclării – prezent și viitor verde”! Programul conține informații, care ajută unitățile de învățământ în implementarea sistemelor interne de colectare selectivă a deșeurilor, oferind premii pentru cele mai performante unități implicate. Prin componenta informativ-educativă, programul urmărește și încurajarea utilizării infrastructurii de colectare selectivă, într-un mod civilizat.

 

În acest an, înscrierea în programul „Școala Reciclării – prezent și viitor verde” se poate face până la data de 15.03.2019, numărul de școli participante fiind nelimitat. Regulamentul, conținând și formularul de înscriere, este disponibil pe pagina de internet www.scoalareciclarii.rasp.ro. Unitățile de învățământ cu rezultate performante în acest proiect vor fi premiate la finalizarea concursului.

 

În primele 5 ediții ale programului, au fost organizate sesiuni de comunicare în școli, cu participarea a peste 140 de cadre didactice, care au oferit informații specifice celor peste 15.000 de elevi participanți. Peste 120 de tone de deșeuri colectate selectiv în cele 5 ediții reprezintă performanța echipelor de profesori și elevi din școlile participante, pentru diminuarea, prin reciclare, a cantităților de deșeuri municipale depozitate, dar și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (280 tone CO2), încurajând, totodată, economia circulară.

 

Mai multe informații pot fi solicitate Biroului Protecția Mediului Monitorizare Post închidere Rampa Teleajen din cadrul RASP Ploiești (tel: 0244-541071 int. 114, fax: 0244-513670, mail: protectiamediului@rasp.ro).

Pagini