Slănic Prahova a devenit cunoscută în primul rând datorită uriașului zacamânt de sare care se exploatează de peste trei secole, dar dintre toate exploatările de sare ale României, acestea sunt cele mai recente ca atestare documentară.

Potrivit documentelor vremii, începuturile sunt legate, aici, de Spătarul Mihai Cantacuzino, care dându-si seama că în regiunea Slănic Prahova exista un zacamânt de sare și vrând să deschidă o mină, a cumpărat în perioada 1685-1694 moșia Slănic.

Din Zapisul care consemnează tranzacția din 1685, mai rezultă că la Teișani ( la numai 5 km est de Slănic) au existat înainte de acest an, vechi ocne de sare, de adâncimi mici.

 

Așa cum aflăm din înscrisurile de pe site-ul Primăriei, Zapisul din 1685 (7193), datat Aprilie 20, prin care moșnenii din Slănic vând Spătarului Mihail Cantacuzino "... jumătate din preste tot hotarul cu tot locul cu sare, unde este a se face ocna...", cu 700 de talere. Documentul se găsește în Colectia Academiei Române.

Prima exploatare s-a deschis în anul 1688 pe Valea Verde, iar între anii 1689-1691, Spătarul Mihai Cantacuzino a deschis și exploatările de la Baia Baciului. În anul 1713, Spătarul Cantacuzino donează moșia sa din Slănic, împreună cu ocnele de sare Mănăstirii Colțea din București.

De menționat este că din 1912 s-a introdus iluminatul electric în Mina Mihai, iar din 1931- metoda de exploatare s-a perfecționat prin folosirea havezelor de tăiat sare și a explozibililor pentru derocare, eliminând operațiile manuale de tăiere și detașare a brazdelor. Lucrările de exploatare s-au încheiat în 1943 , când s-a trecut la o nouă exploatare sub minele Mihai și Carol, care s-a numit Unirea.

Așa cum indică documentele oficiale, din această exploatare s-a extras sare până în 1970 când exploatarea s-a mutat în Mina Victoria, iar din 1992 s-a trecut la exploatarea rezervelor din câmpul Cantacuzino.

În sec. al XVII-lea exploatarea sării s-a făcut la Baia Baciului, Baia Verde și Dorobănțești despre care, însă, nu există prea multe informații. Se știe, totuși, că ele erau în formă de clopot, mărturie stând așa-zisele pâlnii de scufundare de la locul acestor exploatări. În prima parte a sec. al XVIII-lea, sarea s-a exploatat din ocnele: Baia Verde, Baia Baciului (1800-1854), Ocna din Vale (1819-1865) și Ocna din Deal (1838-1865), utimele două fiind atestate documentar din 1847.

Din 1865 s-a trecut la exploatarea sării în mina "Sistematica" din zona Voinoaia.

Potrivit primariaslanic.ro, această exploatare a reprezentat un salt în mineritul sării de la Slănic, deoarece s-a trecut de la exploatarea tip "clopot" la cea "sistematica cu mai multe camere". Prezența apelor de infiltrație și calitatea slabă a sării a dus la reexploatarea Ocnelor din Deal și Vale (1875-1881), deschizându-se la 1881 și mina Carol (Principatele Unite), ce a funcționat timp de 61 de ani, până în 1935, din anul 1912 deschizându-se mina Mihai (23 August) ce a funcționat simultan.

 

Sursa foto: Best of Romania

 

File de istorie ce nu merită uitate. Multe și vechi taine a ține într-însa, Perla Carpaților, Sinaia.

Câți dintre sinăieni (și chiar dintre… prahoveni) știu, oare, care e cel mai vechi cartier orașului?

Ei bine, «Cătunul Izvor, prima așezare cu case țărănești, pe acest plai, ia ființă în anul 1783, când Domnitorul Mihai Șuțu înzestrează mmănpăstirea cu încă 24 de familii de scutelnici, pe acre le așează pe valea Izvorul Dorului, la bifurcația drumului spre Comarnic cu poteca spre Moroieni. Cele mai vechi familii din acest cătun vor fi primele împroprietărite prin legea lui Cuza Vodă din 1864».(fragment din volumul Din Plaiul Prahovei la Sinaia, de GH Nistorescu).

Momente, istorii…, rădăcini.

 

 

sursa foto: homeZZ.ro

 

Joi, 18 aprilie, la Bărcănești a avut loc un impresionant eveniment caritabil pentru binele un copil de 14 ani, bolnav, Ionela Gradinaru.

Inițiativa, organizată de dna învățătoare Tarcău de la Școala Generală Românești și sustinută de Primaria Comunei Bărcănești prin oferirea locației și susținerea programului artistic de către domnul Constantin Ghinea Dumitrache, împreună cu formația sa, Rapsozii Prahovei, a fost un real succes și o demonstrație de solidaritate și omenie. 
Mulșumesc doamnei Tarcău, doamnei Veronica Danilă, doamnei Fabioara Ionescu, domnului Constantin Ghinea Dumitrache, elevilor clasei a lll a Școlii Generale Românești și părinților acestora și, nu în ultimul rând, salariaților Primariei care au dat dovadă încă o dată de solidaritate. Vă mulțumesc, OAMENI CU SUFLET MARE !, transmite primarul Valeriu Lupu.

Intresant de urmărit, întotdeauna, cifrele din rapoartele de activitate ale administrațiilor locale! Așa am aflat, de exemplu că la Aluniș, comună prahoveană cu oameni gospodari de când se știu și… cu spirit civic, pe parcursul anului trecut s-au colectat, în total, 410, 88 tone de deșeuri. Dintre acestea, 399,24 tone au fost deșeuri amestecate, 5,48 tone- deșeuri din plastic, 4, 40 tone- au reprezentat deșeuri din hârtie și carton și 1,76- deșeuri din sticlă.

Asta înseamnă că oamenii, aici, au pus mână de la mână și au făcut curat, înțelegând că e în binele tuturor, al fiecăruia, ca localitatea să fie curată, să asigure un mediu sănătos, mai cu seamă că aici… parcă și peisajul și locurile te îmbie cu asupra de măsură să iubești și să respecți satul cu toate ale sale.

 

Foto: George Mihai, Trilulilu

Primăria Municipiului Ploiești, prin Administrația Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, continuă campania “Suntem alături de voi! Vă putem informa! Vă putem ajuta!”. Evenimentul, al cărui debut a avut loc în anul 2015, are rolul de informare, în special a copiilor, cu privire la drepturile acestora, la principiile ce stau la baza respectării și garantării drepturilor copiilor, precum și cu privire la serviciile existente în acest sens la nivel local.

 

Astfel, vineri, 19 aprilie 2019, la sediul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, situat în Piața Eroilor, nr.1A, începând cu ora 9.00, în cadrul reuniunii “Suntem alături de voi! Vă putem informa! Vă putem ajuta!”, vor fi prezenți eleviiclasei a V- a ai Școlii Gimnaziale “Ienăchiță Văcărescu” Ploiești – structură a Școlii Gimnaziale „Prof. Nicolae Simache” Ploiești.

 

Totodată, la acțiune sunt invitați să participe și reprezentanți ai municipalității, Instituției Prefectului – Județul Prahova, ai Poliției municipiului Ploiești, precum și avocatul Popescu Cătălin.

 Prefectul de Prahova, doamna Mădălina Lupea, a participat, marți, 9 aprilie, la lucrările Adunării Generale a Reprezentanților Membrilor Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ploiești. Cu această ocazie, doamna prefect a felicitat conducerea CARP pentru susținerea pensionarilor ori de câte ori au nevoie de un împrumut în condiții avantajoase. Totodată, beneficiarilor CAR le-a transmis că Instituția Prefectului Prahova este mereu alături de vârstnici, fiind la curent cu problemele lor și încercând să le rezolve în ședințele lunare ale comitetului de dialog civic pentru problemele persoanelor vârtnice.

În prezent, CARP Ploiești are peste 40.000 de membri in Ploiești și peste 100.000 in Prahova.

 

Potrivit datelor înscrise în Strategia de dezvoltare locală, la nivelul anului 2007, în comuna prahoveană Poienarii Burchii, conform datelor preluate de pe INS Tempo Online, numărul mediu al salariaţilor înregistra numai 167 de persoane salariate, faţă de anul 2013 când s-a constatat o creştere a acestora ajungandu-se la un număr de 186 persoane salariate. Diferenţa din anul 2013 faţă de anul 2007 înregistrează un procent crescut cu 11,38%.

Potrivit documentului, în ceea ce priveşte media anuală a numărului de şomeri înregistraţi, aceasta a scăzut de la 76 şomeri în 2011 până la 60 şomeri în 2012 şi la 56 şomeri în 2013. Din anul 2011 şi până în anul 2014 media anuală a numărului şomerilor a scăzut cu 28,16%. (n.r. acestea sunt ultimele date consemnate, fără menționarea statisticilor din anii următori).

Demn de luat în seamă, comuna cuprinde 8 sate.

Și, totuși, în ciuda problemelor legate mai tot timpul de buget sau de statisticile de ordin economic și social, lăudabil este că, la Poienarii Burchii, conform datelor INS, în anul 2014 existau 4 biblioteci, dintre care o bibliotecă publică, (la nivelul judeţului în anii 2013 şi 2014 se regăseau 381, respectiv 379 biblioteci; dintre acestea fiind publice un număr de 82 biblioteci).

De asemenea, locuitorii comunei aveau la dispoziţie în anul 2014 un număr de 21.948 volume.

Numărul cititorilor activi la nivelul comunei Poienarii Burchii s-a păstrat la nivele sensibil egale, de la 1071 în 2011, la 1068 cititori în 2013 şi 1067 în 2014. În ceea ce priveşte numărul de volume eliberate în comuna Poienarii Burchii, acesta crescut de la 5748 volume eliberate în anul 2011 la 6491 volume în anul 2014.

Categoric, aceste statistici denotă interes crescut al localnicilor și… cel mai provabil al generației tinere, faţă de carte, ceea ce este, în mod cert, un semn bun, încurajator.

*Așa cum se precizează în documentul citat, l anivelul comunei, se remarcă un procent ridicat de 68,81% al persoanelor care au absolvit studii secundare (profesionale, liceu şi şcoală gimnazială); 4,79% dintre localnici au studii superioare. Se constată procent destul de mic al persoanelor care nu ştiu să scrie sau să citească (1,60%).

 

De luat în seamă:

Populaţia dupa domiciliu în anul 2014 era de 4.925 persoane - 25% din populaţia comunei este stabilită în Poienarii Burchii - Densitatea populaţiei în 2014 este de 100,46 locuitori pe km2 - Structura pe sexe este echilibrată (51% femei şi 49% bărbaţi) - Numărul divorţurilor s-a păstrat în parametri scăzuţi (3 divorţuri în 2014) - Starea civilă a locuitorilor comunei (2501 persoane căsătorite) - În anul 2014 s-au născut 39 de născuţi vii - Populaţia tânără, cu vârsta cuprinsă între 0-19 ani este în creştere (19%) - Numărul de căsătorii a crescut (în anul 2014 sau oficiat 18 căsătorii).

Pe de altă parte, evoluţia mişcării migratorii se află pe un trend descendent.

- Satul Poienarii Vechi are o populaţie mică (reprezintă 2% din comună )

- Numărul mare al persoanelor decedate (peste 80)

 

foto: Facebook

 

In ultima vreme, la nivel national, numarul cazurilor de violenta in familie a crescut alarmant. Aproape ca nu e zi sa nu auzim despre drame sau chiar tragedii care sfasie vieti si lasa pe drumuri copii sau batrani in crunta suferinta. In situatia de fata, societatea e datoare sa se implice, sa treaca la masuri concrete.

In cursul lunii martie a.c., consilierii locali din comuna Brebu (ca si in cazul multor alte localitati din tara) au adoptat HOTARAREA NR. 16 privind aprobarea componentei echipei mobile pentru interventia de urgenta in cazurile de violenta domestica pe raza Comunei Brebu

Astfel, avand in vedere: -expunerea de motive nr. 3843/12.03.2019 a primarului comunei Brebu, dr. ing. Ungureanu Adrian; -raportul comisiei de specialitate din cadrul consiliului local nr. 28/20.03.2019; -avizul secretarului Comunei Brebu nr. 3870/12.03.2019; -raportul de specialitate al biroului financiar contabil impozite si taxe nr. 3864/12.03.2019; -Strategia de locala de dezvoltare a Comunei Brebu, aprobata prin Hotararea Consiliului Local al Comunei Brebu nr. 29/22.05.2018; -Ordinul nr. 2525/2018 emis de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale pentru interventia de urgenta in cazurile de violenta domestica; -Ordinul comun nr. 146/2578/2018 emis de Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenta domnestica de catre politisti; -prevederile art. 75, 76, 77 si 78 din Legea asistentei sociale nr. 292/20.12.2011, cu modificarile si completarile ulterioare; -Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; In temeiul art. 36 alin. (2) lit. d), alin. (6) lit. a) pct. 2, art. 45 alin. (1) si ale art. 115 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

Consiliul Local Brebu a hotarat:

Art.1.-Se aproba componenta echipei mobile pentru interventia de urgenta in cazurile de violenta domestica pe raza Comunei Brebu, formata din: 1. Neculau Ionela Lorena – inspector compartiment asistenta sociala si autoritate tutelara – coordonatorul echipei; 2. Cretu Madalina Ionela – inspector compartiment cadastru si registru agricol – membru 3. Ciudin Ilie – inspector de specialitate compartiment relatii cu publicul, registratura si arhiva – membru 4. Iorga Cristian Mihai – politist local compartiment politia locala – membru; 5. Tanase Valentin Marian – sef formatie muncitori compartiment administrativ – membru

Art.2.-Transportul echipei mobile pentru interventia de urgenta in cazurile de violenta domestica in Comuna Brebu, se realizeaza cu mijloace de transport din dotarea Primariei Comunei Brebu, care sa asigure securitatea atat a victimei, cat si a echipei mobile.

Art.3.-Semnalarea situatiilor urgente de violenta domestica pentru care este necesar sprijinul din partea echipei mobile se realizeaza prin intermediul liniilor telefonice ale institutiilor publice abilitate sa intervina in cazurile de violenta domestica, respectiv la numarul 0244/357521 – Primaria Comunei Brebu, precum si la solicitarea organelor de politie de pe raza Comunei Brebu.

sursa foto: ziare.com

Primăria Municipiului Ploiești informează cetățenii că, începând cu 01.04.2019, constructorul S.C. CONI S.R.L. Mănești a demarat executarea lucrărilor de “Reabilitare rețea de distribuție gaze naturale” pe strada Neagoe Basarab. Municipalitatea ploieșteană își cere scuze pentru disconfortul generat de aceste lucrări și le mulțumește cetățenilor pentru înțelegere.

DJS PRAHOVA: Pensia medie lunară  de asigurări sociale de stat din județul Prahova a crescut cu 10,1% în trimestrul IV 2018 comparativ cu trimestrul IV 2017 ¾ Pensia medie lunară de asigurari sociale de stat din județul Prahova a fost în trimestrul IV 2018 de  1264 lei mai mare cu 7,1% față de cea înregistrată la nivel național.   ¾ În trimestrul IV 2018 numărul mediu al pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori a fost mai mic cu 11,1% față de trimestrul IV 2017

La nivel național, în trimestrul IV 2018, erau înregistrați 4.688.131 pensionari de asigurări sociale de stat; la nivelul regiunii SUD-MUNTENIA- 718.543 de persoane cu pensii de asigurări sociale de stat, iar la nivelul județului Prahova, în intervalul menționat, 6.440 de persoane cu pensii de asigurări sociale de stat.

Potrivit direcșției judeșene de Statistică Prahova, comparativ cu trimestrul III 2018 numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a crescut cu 140 persoane, iar cel al pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori a scăzut cu 178 persoane. În ierarhia județelor, în funcție de numărul mediu al pensionarilor de asigurărări sociale de stat, județul Prahova se situează pe locul 2.

Potrivit unui comunicat oficial, pensia medie lunară de asigurări sociale de stat din județul Prahova a fost în trimestrul IV 2018 de  1264 de lei, la fel ca cea înregistrată  în trimestrul III 2018. Pensia medie de asigurări sociale a pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, în trimestrul IV 2018, a fost, însă, de 2,6 ori mai mică comparativ cu pensia medie de asigurări sociale de stat.

 

*PRECIZARE: Numărul mediu al pensionarilor se determină  prin însumarea numărului de pensionari existenți în plată în fiecare lună, raportat la numărul de luni din perioada de referință.   Pensia medie lunară  reprezintă  dreptul bănesc stabilit prin decizia de pensie; se calculează  prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenți în plată  în trimestrul de referință la numărul mediu lunar al acestora înmulțit cu 3 (luni).

 

foto: ziare.com

 

În prezent, în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova se află 203 asistenți maternali. Dintre aceștia, numai 50 provin din mediul urban, 153 fiind din mediul rural. În total, la asistenții maternali se află în îngrijire 373 de copii. Lesne de înțeles, este nevoie de asistenți maternali!

Așa cum aflăm de la conducerea DGASPC Prahova, în cadrul proiectului TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor, depus de către ANPDCA- Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, rin consolidarea rețelei de asistenți maternali, DGASPC Prahova, în calitate de partener, va beneficia de fonduri europene pentru extinderea rețelei de asistenți maternali profesioniști și dezinstituționalizarea copiilor ocrotiți în centrele rezidențiale.

Concret, prin intermediul acestui proiect care se va derula, la nivel național, pe o perioadă de 5 ani, DGASPC Prahova vizează ca, până la finele anului 2013, să realizeze profesionalizarea și extinderea rețelei de asistenți maternali profesioniști, cu 196 de persoane. Firește, incluzând și formarea profesională a acestora.

Poate că n-ar strica, în paralel, societatea în ansamblul său, comunitățile, să caute (și să găsească soluții!) astfel încât, tot mai mulți copii să nu mai ajungă pe mâna statului sau chiar și la asistenții maternali, și să aibă șansa să rămână ÎN FAMILIE!!!

 

sursa foto: Facebook

Pagini